SEZONADA

To miejsce jest dla Ciebie, jeśli tak jak ja, lubisz karuzele tematów. Niech nam się tutaj przyjemnie zakręci w głowie :-)

Różności

Niskokaloryczne danie z papryki i cukinii

 

  Sycenie oczu ciepłymi płomykami kolorów to jeden z powodów, dla których już w sierpniu nie mogę doczekać się jesieni. (Czy jestem w gorszącej mniejszości?). Drugi powód to jej smakowita nadobfitość. Talerze, spiżarnie i kredensy są wypełnione po brzegi zapachami i barwami minionego lata. Owoce i warzywa osiągnęły swoje smakowite apogeum. Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko się cieszyć. Cieszyć na zapas. Zima wszak szybko zaskoczy i ma kuchnia tradycyjnie stanie pod znakiem mrożonek i kiszonek.

  Teraz papryka jest najsmaczniejsza i najtańsza. Spieszę więc, by ją wykorzystać na wszelakie sposoby. Danie, które chętnie robię, bo nie wymaga żadnego kulinarnego kunsztu, to papryka faszerowana. Jest bardzo sycąca i niskokaloryczna, a  te dwie rzeczy  niestety  jakoś rzadko ze sobą idą w parze. No i oczywiście jest  pyszna!

Danie z papryki-drugie

  Danie będzie idealne dla tych, którzy unikają węglowodanów. Nawet w pierwszej fazie diety, kiedy ograniczenia są spore. Jest tu duża  dawka białka (drobiowe mięso), co pozwala nie martwić się o ryzyko spalania tkanki mięśniowej miast tłuszczu.

  Moja wersja jest bez ryżu, czyli bez węglowodanów. Jeśli ktoś chce, może ryż podać obok jako dodatek. (Najfajniej prezentuje się słoneczny, bo ugotowany ze szczyptą kurkumy). Ale zapewniam, nawet bez towarzystwa skrobiowych specjałów, potrawa da wrażenie sytości.

  A teraz konkrety: składniki pomyślane na dwie osoby ze średnim apetytem, ta druga persona to w domyśle facet, który statystycznie winien zjeść od nas trochę więcej.

Składniki:

  • cztery czerwone lub żółte papryki
  • 500g mielonego mięsa drobiowego (ja używam paczkowanego z indyka)
  • duża cukinia
  • 200g przecieru pomidorowego
  • dwa ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz, mielona ostra papryka, opcjonalnie tymianek

 

Sposób przygotowania:

  1. na patelni rozgrzać trzy łyżki oliwy
  2. zeszklić czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie obraną i pokrojoną w kostkę cukinię
  3. umyć papryki i ściąć „kapelusiki” na 1/3 wysokości, a potem je wydrążyć
  4. rozgrzać piekarnik do 170ºC
  5. po kilku minutach smażenia cukinii dorzucić mielone mięso i smażyć wszystko 5 minut
  6. dodać przecier pomidorowy i wymieszać
  7. farszem z patelni napełnić papryki i przykryć „kapelusikami”
  8. ułożyć warzywa w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą albo wyłożonym papierem do pieczenia
  9. danie włożyć do piekarnika i czekać na rozkoszowanie się nim 40 minut

(gotowe papryki można udekorować natką pietruszki)

Danie z papryki-trzecie

Podziel się na:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks
  • Blogplay
  • Blogger.com
  • co-robie
  • email
  • Forumowisko
  • Gadu-Gadu Live
  • Google Buzz
  • Kciuk.pl
  • LinkedIn
  • Live
  • MySpace
  • Mój biznes
  • Poleć
  • Sfora
  • Tumblr
  • Twitter
  • Ulubione
  • Wykop
  • Yahoo! Bookmarks
  • Śledzik

Recommended

6 Comments

Leave a Comment


8 + = siedemnaście

Web Design MymensinghPremium WordPress ThemesWeb Development